BESPLATNA DOSTAVA UNUTAR HRVATSKE ZA SVE NARUDŽBE

Valuta:

Pluteni čepovi

Štednjom na jeftinijem čepu za vino, na kraju plaćate na drugi način: kroz okus i, u konačnici, vrijednost vina. Nemojmo to uljepšavati; plastika jednostavno nije dovoljna. Prirodni čep od pluta za bocu vina je potpuno druga priča: nepropustan, siguran i čuva puni okus.


preload spinner

preload spinner
{{text.SALE}}
{{product.SalePercentage}}%
{{product.Title}} {{product.Title}}

Vjerojatno imate nekoliko pitanja, pa smo pripremili nekoliko odgovora!

KOJI KORK TREBAM ODABRATI ZA MIRNA VINA?

Imate mnogo opcija:


  • SELO1 i SELO2 su najjednostavniji i najpristupačniji čepi. Imaju standardnu količinu TCA, zbog čega su idealni za vina koja ne zahtijevaju dugo sazrijevanje. Idealno ako želite uštedjeti novac, ali još uvijek želite dobar, kvalitetan čep za svoju bočicu vina.

  • UNIQ2, UNIQ3, UNIQ4 i UNIQ5 su nešto skuplji čepovi napravljeni od finih čestica plute. Nude bolje zatvaranje boce i imaju nižu količinu TCA. Dizajnirani su za sve vrste mirnih vina.

  • UNIQ4+ i UNIQ5+ su opcije najviše kvalitete. Imaju praktički nulu TCA (manje od 0,5 ng/L), što ne utječe na okus ili miris vina. Idealni su za bilo koju vrstu mirnog vina, posebno za najzahtjevnija vina.

KOJI KORK TREBA ODABRATI ZA PJENUŠAVA VINA?

Ako tražite čep za pjenušava vina, razmislite o sljedećim modelima:


  • EXPO1 i EXPO2 su najjednostavniji i najpristupačniji čepi za pjenušava vina, sa standardnom količinom TCA. Njihova ujednačena struktura čini ih dobrom opcijom za vina koja ne zahtijevaju dugo skladištenje na policama.

  • VEGA1, VEGA2, VEGA3 i VEGA4 su nešto skuplji, ali nude bolju kvalitetu i niži TCA sadržaj. Izrađeni su od mikrogranula, što su vrlo sitne čestice plute. Ova struktura omogućuje čepu da bolje zatvori bocu, što je ključno za pjenušava vina koja moraju izdržati viši tlak u boci.

ŠTO ZNAČI AKRONIM TCA I ZAŠTO JE ON VAŽAN ZA ČEPOVE ZA VINO?

TCA (trikloranizol) je kemijska tvar koja ponekad može uzrokovati da vino dobije blagi "korkasti" okus. No ne brinite, čak i ako se to dogodi, vino je i dalje sigurno za piti. TCA utječe samo na aromu, a ne na vaše zdravlje.


Što je niži TCA, to je manja vjerojatnost da će vino dobiti korkasti okus. Dakle, ako vam je ovaj aspekt posebno važan, odaberite čepove s niskim ili gotovo nultim sadržajem TCA.


Svi naši čepovi prolaze stroge testove na TCA.

JESU LI PRIRODNI ČEPOVI ZA VINO BOLJI OD PLASTIČNIH?

Apso lutno da! Prirodni čep ima nekoliko prednosti koje nadmašuju plastiku:


  1. Čep od plute dopušta vinu da diše – mala količina zraka ulazi u bocu, pomažući joj da zrije. Okus se pravilno razvija i postaje dublji. S druge strane, plastični čepovi potpuno blokiraju zrak, "zaključavajući" proces oksidacije, što sprječava vino da razvije okus.

  2. Prirodni čep je fleksibilniji – bolje se prilagođava vratu boce. Pruža čvršće zatvaranje i sprječava curenje. Plastika, s vremenom, može izgubiti svoje svojstvo zaptivanja.

  3. Čep od plute je ekološki prihvatljiviji od plastike – dolazi iz obnovljivih izvora, biorazgradiv je i recikliraju se. Plastični čepovi su teže reciklirani i imaju veći ugljični otisak.

ZATVARA LI PRIRODNI KORK DOBRO BOCU VINA?

Da, njegova fleksibilnost omogućuje mu da se savršeno prilagodi vratu boce. Pruža čvrsto zatvaranje i štiti vino od prekomjernog zraka. Time se sprječava oksidacija, koja bi mogla pogoršati okus i miris vina. Kada je riječ o sprječavanju curenja i očuvanju kvalitete, čep od plute je jedno od najboljih rješenja!

KAKO TREBA SKLADIŠTITI VINO S PRIRODNIM ČEPOM?

Najbolje je skladištiti ih horizontalno. To održava čep vlažnim, sprječavajući njegovo isušivanje i skupljanje. Ako se čep osuši, može izgubiti svoje zaptivanje, dopuštajući vinu da oksidira i izgubi okus.


Također je važno zapamtiti da vino treba skladištiti na hladnom, tamnom mjestu s konstantnom temperaturom – idealno između 10 i 15 °C. Vlažnost bi trebala biti oko 70%, što također pomaže u održavanju čepa u dobrom stanju.


Prirodni čepovi za vino imaju nekoliko ključnih prednosti.


  1. Savršeno zatvaraju bocu, dopuštajući joj da „diše” malo. To je ključno za sazrijevanje vina i razvoj njegovog okusa.

  2. Prirodni čep je fleksibilan, pa se savršeno prilagođava vratu boce. Pruža čvrsto zatvaranje i sprječava curenje. Tako možete uživati u punom okusu bez brige o neugodnim iznenađenjima.

Što se tiče cijene, prirodni čep može biti malo skuplji od sintetičkih alternativa. Međutim, visoka kvaliteta to opravdava: prirodni čep je izdržljiv, ekološki prihvatljiv i omogućuje vinu bolje sazrijevanje, što rezultira bogatijim okusom. Možete biti sigurni da će vino pravilno sazrijeti u boci tijekom godina. Sintetički čepovi potpuno blokiraju pristup zraku, tako da vino ne može pravilno sazrijeti.


A što je s okolišem? Ne brinite! Berba prirodnog pluta ne šteti drveću. Zapravo, hrastovi pluta se pažljivo održavaju, a njihova kora se redovito sakuplja. To može produžiti njihov životni vijek do 200 godina!


Zanimljivo je da ugljenični otisak jednog prirodnog čepa za vino iznosi oko -276 g CO2. To znači da čep apsorbira više ugljičnog dioksida nego što ga emitira tijekom proizvodnje!

Plaćanje na siguran način
Jeftina dostava
Vrhunska kvaliteta
Zaštita potrošača